Založ si blog

Ekonomika EÚ by sa mohla dostať z recesie ešte v tomto roku

Európska únia vykázala v hospodárskom vývoji v 2. kvartáli 2021 prekvapivo pozitívne čísla. Oproti úvodu roku sa ekonomiky 27 členov výrazne „naštartovali“. A to až tak, že reálne môžu vymazať ekonomický efekt pandémie do konca tohto roka.

Ekonomiky 27 členských štátov EÚ majú reálnu šancu dostať sa už tento rok z recesie spôsobenej minuloročnou koronakrízou. Hospodárska výkonnosť členských štátov EÚ sa totiž v druhom štvrťroku tohto roka výrazne zlepšila. V dôsledku toho rástla aj miera zamestnanosti, zatiaľ čo inflácia prakticky dosiahla cieľ Európskej centrálnej banky ECB.

Hrubý domáci produkt (HDP) v EÚ sa v druhom štvrťroku 2021 medziročne zvýšil o 13,2 %, pričom hospodársky rast v eurozóne bol dokonca o 0,4 % vyšší. Od januára do marca 2021 (1. štvrťrok) pritom vykázali ekonomiky oboch skupín štátov medziročný pokles o 1,3 %.

Hrubý domáci produkt štátov EÚ sa medzikvartálne zvýšil o 1,9 % a v prípade krajín eurozóny presne o 2 %. V prvom štvrťroku pritom HDP európskej dvadsaťsedmičky klesol o 0,3 % a HDP krajín eurozóny o 0,1 %. Vyplýva to z najnovších údajov Eurostatu.  27 krajín EÚ je relatívne blízko k vymazaniu následkov koronavírusového šoku. Podariť by sa im to mohlo už do konca roka, a to v závislosti od vývoja pandémie a najmä od toho, či sa koncom roka bude alebo nebude treba prijať protiepidemické opatrenia.

Silno rastúci juh Európy

Najvýraznejší rast HDP zaznamenali členské štáty na juhu. Najrýchlejší rast si pripísalo Španielsko (medziročne takmer 20 %), Taliansko (17,3 %), Portugalsko (15,5 %) a tiež Francúzsko (18,7 %). Medzi krajiny s najpomalším rastom patrí Fínsko (7,4 %) a Česká republika (7,8 %). Najsilnejšia európska ekonomika (Nemecko) zaznamenala v druhom štvrťroku medziročný rast HDP o 9,2 %, čo je kľúčový údaj pre rast v celej EÚ.

Miera zamestnanosti sa vyvíjala spolu s rastom hospodárskej výkonnosti. V druhom štvrťroku sa v EÚ medzikvartálne zvýšila o 0,6 % a v eurozóne o 0,5 %. Takéto tempo nárastu počtu zamestnaných osôb panovalo v oboch skupinách štátov od roku 2015 až do príchodu krízy spôsobenej koronavírusom. Trh práce tak vysiela signály, že hospodárstvo EÚ naberá na sile a dostáva sa z krízy. Porovnania medzi jednotlivými štvrťrokmi naznačujú to isté.

Rastúca inflácia je aj v hľadáčiku európskych hospodárskych a politických inštitúcií. Rýchla reakcia spoločne konajúcich európskych vlád, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky ukázala, že medziročná inflácia v júli prekročila hranicu 2 %. Podľa Eurostatu bola miera inflácie v EÚ 2,5 % a v eurozóne 2,2 %.   Vzhľadom na to, že táto miera inflácie sa blíži k cieľovej hodnote ECB 2,0 % , možno výhľad hospodárstva EÚ podporený rastom HDP a mierou zamestnanosti v druhom štvrťroku hodnotiť ako opatrne optimistický.

Rast cien v EÚ sa zrýchľuje a medzi krajinami sa otvárajú inflačné nožnice

01.10.2021

Bude zaujímavé sledovať, ako si Európska centrálna banka poradí s výraznými rozdielmi v rôznych členských štátoch eurozóny. Rozdiel v inflácii dosahujú až 4,5 percentuálneho bodu. Miera inflácie v Európskej únii dosiahla v auguste medziročnú mieru 3,2 % a v eurozóne presne tri percentá. V porovnaní s júlom ide o nárast o 0,7 a 0,8 percentuálneho bodu. Eurozóna aj [...]

Podceňujú centrálne banky infláciu?

06.07.2021

Inflácia môže slúžiť ako dobrý nástroj menovej politiky, ale môže sa aj ľahko zvrhnúť. Ak sa vymkne kontrole a začne neúmerne rásť, môže v ekonomike krajiny spôsobiť doslova nenávratné zmeny. Existuje niekoľko aktuálnych príkladov, kde nie je možné dostať infláciu pod kontrolu. V súčasnosti s vysokou infláciou zápasia Venezuela a Turecko [...]

Eurozóna sa topí v dlhoch, jej verejný dlh sa blíži k sto percentám HDP

07.05.2021

Európa aktuálne čelí dvom zlým správam. Kvôli pandemickým opatreniam na oživenie ekonomiky zásadne narástol dlh. Navyše, väčšina peňazí, ktoré ECB tlačí do obehu v snahe podporiť dopyt, sa vracia späť do ECB ako vklady. Koronavírusová kríza v EÚ síce pomaly odznieva, zanecháva však za sebou poriadny prievan vo verejných financiách jednotlivých členských [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 8650x
Priemerná čítanosť článkov: 1442x

Autor blogu

Kategórie