Založ si blog

Rast cien v EÚ sa zrýchľuje a medzi krajinami sa otvárajú inflačné nožnice

Bude zaujímavé sledovať, ako si Európska centrálna banka poradí s výraznými rozdielmi v rôznych členských štátoch eurozóny. Rozdiel v inflácii dosahujú až 4,5 percentuálneho bodu.

Miera inflácie v Európskej únii dosiahla v auguste medziročnú mieru 3,2 % a v eurozóne presne tri percentá. V porovnaní s júlom ide o nárast o 0,7 a 0,8 percentuálneho bodu. Eurozóna aj  Európska únia naposledy čelili takejto vysokej inflácii naposledy pred desiatimi rokmi. Európska centrálna banka si však zachováva chladnú hlavu.

Treba povedať, že vysoká inflácia je aktuálne celosvetovým fenoménom. Spojené štáty s ňou začali bojovať na jar, odvtedy sa mimoriadne rýchly nárast cien rozšíril aj do Európy. Koronavírusovú epidémiu tak postupne nahradila inflačná epidémia. Jednotlivé krajiny Európskej únie však zažívajú veľmi rozdielne úrovne inflácie. To môže byť problematické najmä na úrovni eurozóny, ktorá podlieha jednotnej menovej politike Európskej centrálnej banky.

Treba povedať, že naďalej majú najnižšie miery rastu cien v krajinách na juhu Európy. Najpomalšie rástli ceny na Malte (0,4 %), v Grécku (1,2 %) a v Portugalsku (1,3 %). V júli platilo takmer rovnaké poradie s výnimkou Talianska, ktoré malo tretiu najnižšiu infláciu, avšak v auguste jeho inflácia stúpla na 2,5 %.

Na opačnom konci rebríčka sa nachádza trojica Poľsko, Litva a Estónsko, ktoré majú infláciu na rovnakej úrovni piatich percent. V Rumunsku, Belgicku a Maďarsku sa inflácia pohybuje na štyroch percentách. Tri krajiny s najvyššou infláciou platia eurom, rovnako ako tri krajiny s najnižšou infláciou.

Aké by mohli byť dôvody takýchto rozdielnych cenových trendov? Prvým vysvetlením je rozdielny priebeh hospodárskeho cyklu. V takom prípade by krajiny s veľmi vysokým rastom HDP mali patriť aj medzi krajiny s najvyššou infláciou. Táto téza platí v prípade Belgicka, Maďarska, Poľska a Rumunska, ktorých hospodársky rast bol v druhom štvrťroku tohto roka dvojciferný.

Ťažšie je však vysvetliť vysokú infláciu v Litve alebo Estónsku, kde ekonomika rástla pomalšie. Podobne nemožno hospodárskym rastom vysvetliť nízku infláciu v Portugalsku, kde HDP od apríla do júna medziročne vzrástol o viac ako 15 %.

Ďalším ukazovateľom je vývoj na trhu práce. Vo všeobecnosti platí, že v krajinách, kde je miera nezamestnanosti na neprirodzene nízkej úrovni, sa zosilňujú inflačné tlaky a naopak. Nezamestnanosť v Európskej únii aj v eurozóne klesá na úroveň, ktorú obe zoskupenia zažívali pred vypuknutím pandémie koronavírusu. V medziročnom porovnaní je miera nezamestnanosti v EÚ o 0,7 a v eurozóne o 0,8 percentuálneho bodu nižšia ako pred rokom.

Ak sa pozrieme na jednotlivé krajiny, vidíme výrazný pokles nezamestnanosti v krajinách, ktoré majú vysokú infláciu, ako aj v krajinách s relatívnou cenovou stabilitou.

Rozdiely v mierach inflácie sú preto do určitej miery znakom prevládajúcich ekonomických špecifík v jednotlivých členských štátoch. Dočasná izolácia a obchodné bariéry počas blokády mohli zohrať úlohu pri otváraní inflačných nožníc.

V ďalších mesiacoch môžeme očakávať, že inflácia bude skôr stagnovať. Koniec koncov, medziročný výsledok v auguste bol do značnej miery ovplyvnený nízkou porovnávacou základňou z minulého roka, keď sa ekonomika spamätávala z covidového šoku a ceny mali tendenciu smerovať viac nadol, a to aj v dôsledku relatívne slabého dopytu. V treťom a štvrtom štvrťroku minulého roka už boli prítomné známky hospodárskeho oživenia a na jar tohto roka sa v mnohých krajinách a v celom rade odvetví začali naplno prejavovať dôsledky predchádzajúcich lockdownov, ktoré viedli k nedostatku dôležitých energetických a priemyselných komodít. Nerovnováha medzi dopytom a ponukou by sa však mala postupne zmenšovať a ak bude súčasný vývoj pokračovať, inflácia by sa mohla začať normalizovať začiatkom budúceho roka.

Ekonomika EÚ by sa mohla dostať z recesie ešte v tomto roku

31.08.2021

Európska únia vykázala v hospodárskom vývoji v 2. kvartáli 2021 prekvapivo pozitívne čísla. Oproti úvodu roku sa ekonomiky 27 členov výrazne „naštartovali“. A to až tak, že reálne môžu vymazať ekonomický efekt pandémie do konca tohto roka. Ekonomiky 27 členských štátov EÚ majú reálnu šancu dostať sa už tento rok z recesie spôsobenej minuloročnou [...]

Podceňujú centrálne banky infláciu?

06.07.2021

Inflácia môže slúžiť ako dobrý nástroj menovej politiky, ale môže sa aj ľahko zvrhnúť. Ak sa vymkne kontrole a začne neúmerne rásť, môže v ekonomike krajiny spôsobiť doslova nenávratné zmeny. Existuje niekoľko aktuálnych príkladov, kde nie je možné dostať infláciu pod kontrolu. V súčasnosti s vysokou infláciou zápasia Venezuela a Turecko [...]

Eurozóna sa topí v dlhoch, jej verejný dlh sa blíži k sto percentám HDP

07.05.2021

Európa aktuálne čelí dvom zlým správam. Kvôli pandemickým opatreniam na oživenie ekonomiky zásadne narástol dlh. Navyše, väčšina peňazí, ktoré ECB tlačí do obehu v snahe podporiť dopyt, sa vracia späť do ECB ako vklady. Koronavírusová kríza v EÚ síce pomaly odznieva, zanecháva však za sebou poriadny prievan vo verejných financiách jednotlivých členských [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 8646x
Priemerná čítanosť článkov: 1441x

Autor blogu

Kategórie